Sfaturi si metode de albire a dintilor

Sfaturi si metode de albire a dintilor

Medicul dentist Orania Calesu,

Limiteaza consumul de bauturi ce pateaza smaltul dintilor cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul rosu si bauturile carbogazoase. O alternativa este sa folosesti paiul.

Spala-te pe dinti dupa fiecare masa, mai ales dupa consumarea alimentelor ce pot pata, precum murele, zmeura, afinele, sosurile rosii etc.

Introdu in regimul zilnic alimente ce necesita timp mai indelungat de mestecare: morcovii, merele, gutui s.a. Acestea sunt usor abrazive si ajuta la curatarea placii bacteriene.

Respecta igiena orala zilnic, de cel putin 2 ori pe zi, realizata corect, plus folosirea atei dentare si a apei de gura.

Exista diverse paste de dinti cu efect garantat de albire, insa rezultatele acestor produse nu se ridica la asteptarile consumatorilor, ele reusind mai degraba sa intretina un rezultat de albire profesionala sau sa dea un pic de luminozitate dintiilor indepartand unele pete decat sa-i albeasca. De altfel, cercetatorii au descoperit faptul ca in timp, pasta de dinti cu efect de albire sensibilizeaza dintii datorita substantelor specifice, care nu sunt indicate pentru smalt.

Pentru persoanele care au deja dintii patati si galbeni exista diverse metode de albire a danturii. Trebuie mentionat ca nu tuturor persoanelor le sunt indicate aceste tratamente. Oricare ar fi optiunea, inainte de albirea profesionala este indicata o sedinta completa de profilaxie si igienizare.

Dintre multitudinea alegerilor de pe piata, cele mai eficiente si sigure tratamente de albire, recomandate de medicul dentist Orania Calesu, sunt:

1. Zoom Advance Power deschide culoarea dintilor  intr-o singura ora de tratament pana la zece tonuri. Acest sistem cu lampa cu plasma este numarul  unu pe piata din America si este singurul care foloseste energie luminoasa, fiind si cea mai sigura. Rezultatele sunt vizibile imediat. Pretul acestui sistem ajunge la 1400 ron. Se mentine pana la 3 ani de la tratament.

2. Opalecence Xtra- Boost este un sistem ce contine un procent mai mare de peroxid de hidrogen si care nu necesita fotoactivare. Acesta permite albirea unuia sau mai multor dinti fiind eficient si pentru albirea dintilor devitali,  pentru egalizarea discromiilor cauzate de coroane, punti sau fatete mai deschise decat cromatica danturii, dar si pentru discromiile de natura congenitala. Mentinerea in timp a rezultatului este pana intr-un an. Pretul acestuia este de 1000 ron.

3.Opalecence Boost Kit este unul dintre cele mai bune produse de albire pentru acasa.  Aceasta solutie presupune luarea amprentelor arcadelor dentare in cabinet pentru realizarea unor gutiere personalizate cu scopul de a minimaliza afectarea gingiei si a mucoaselor pe parcursul tratamentului. Acest procedeu prezinta ca dezavantaje aparitia sensibilitatii dentinare, timpul indelungat de tratament (8-14 nopti), iar albirea dintilor se face doar cu doua pana la patru nuante. Pretul poate ajunge pana la 400 ron.

4.Praful de bicarbonat poate ajuta la indepartarea petelor si se poate utiliza chiar si peste pasta de dinti sau o puteti amesteca cu zeama de lamaie, obtinand o pasta, care va ajuta la indepartarea petelor superficiale de pe suprafata dintilor. Trebuie tinut cont ca aceste proceduri nu trebuie folosite des deoarece duc la gingivite sau eroziunea smaltului dintilor.

Pentru mentinerea unui tratament de albire cat mai mult timp pacientul trebuie sa respecte cateva reguli imediat dupa albire: timp de 10 zile nu trebuie sa fumeze, sa consume alimente si bauturi colorate (sosuri cu bulion, cafea, sucuri, carne prajita, carne de vita, gratar), apa de gura pe baza de clorhexidina. Dupa albire pacientii trebuie sa consume cat mai multa apa (dintii sunt deshidratati, apa ii va rehidrata).

Ca orice tratament poate avea complicatii: hipersensibilitate/durere dentara - este normal ca in primele 4-24 de ore sa apara o sensibilitate dentara, o senzatie de "prezenta a dintilor" pe arcada. Aceasta sensibilitate trebuie sa dispara dupa 24 de ore de la tratament, dar poate sa persiste la unii pacienti cu susceptibilitate mai mare. In acest caz se administreaza antiinflamatoare.