Restaurare coronara prin Inlay si Onlay

       Incrustatiile dentare, denumite si Inlay sau Onlay sunt obturatii (plombe) turnate in laboratorul dentar sau se realizeaza direct in clinica noastra cu ajutorul tehnologiei 3D CAD-CAM CEREC. Cunoscute si ca obturatii indirecte, acestea reprezinta o metoda estetica si durabila de restaurare a dintilor.

       Atunci cand dintele este distrus, iar plomba obisnuita nu este adecvata, incrustatiile ofera posibilitatea de a reconstrui morfologia anatomica a dintelui. Spre deosebire de refacerile coronare cu compozit, incrustatiile dentare sunt mult mai rezistente in timp si se parteaza foarte frumos.

       Inlay este o piesa de reconstructie, care poate reface 1 pana la 2 pereti ai unui dinte, unul lateral interdentar si unul ocluzal. Materialele din care este fabricat asigura aceeasi dilatare termica si rezistenta ca a tesutul dentar, culoarea si aspectul fiind similare cu a dintelui pe care se aplica.

      Onlayul reface peretele lateral vestibular sau oral al dintelui acoperind 2-3 maxim 4 din cei 5 pereti ai dintelui. Rezistenta mare face ca aceasta sa fie ultima solutie inainte de alegerea ca tratament a unei coroane totala de invelis.

      Un onlay este mai mare decat un inlay si acopera mai multi cuspizi dentari, cunoscuta din acest motiv ca si coroana partiala. In felul acesta, acopera mai mult din suprafata de ocluzie a dintelui, insa nu integral precum fac coroanele dentare.

Rolul inlay-ului si onlay-ului este de a pastra si reface punctele de contact al dintelui cu dintii vecini si de a proteja papila interdentara de presiunea masticatiei.

Acestea sunt necesare in cazuri precum:

  • dinti cu carii proximale (interdentare) cu distructii mai intinse de 1mm;
  • cavitati proximale cu acces dificil pentru obturatii cu compozit;
  • punct de contact lipsa sau greu de creat;
  • carii in oglinda (pe doi dinti invecinati) pe dinti vitali;
  • papila afectata de fortele masticatorii ce trebuie refacuta;
  • distrugerea a maxim 60% din coroana unui dinte vital.