Endodontie sub microscop

Endodontie

Domeniul endodontiei a fost revolutionat de catre introducerea microscopului, care a dus la o formula complexa de lucru, asistata de aparatura performanta si o tehnologie de varf. Calitatea tratamentelor a crescut simtitor, iar extractia, dintr-o practica comuna, s-a transformat intr-o solutie extrema.

Tratamentul endodontic se ocupa cu tratarea inflamatiei pulpare a unui dinte si eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca acesta sa fie pastrat in cadrul cavitatii orale. Manevrele folosite in cadrul procedurii sunt: curatarea canalelor radiculare, prepararea si conformarea mecanica a acestora, sterilizarea si obturarea prin sistemul de obturatie cu gutaperca la cald.

Tehnologia de ultima ora datorata folosirii microscopului determina o vizualizare mult mai buna a anatomiei dentare, printr-o marire de la 3,5 la 20 de ori a suprafetelor dentare si luminare campului operator cu o lumina de mare intensitate.

In cadrul clinicii Dental Place cu ajutorul microscopului se realizeaza manopere de mare finite, precum:

 • » Identificarea canalelelor radiculare suplimentare
 • » Refacerea tratamentelor de canal incorecte
 • » Identificarea perforatiilor radiculare si sigiliarea acestora
 • » Extragerea instrumentelor fracturate in canal
 • » Detectarea fracturilor radiculare

Lungimea tratamentului de canal este determinata cu ajutorul unui aparat electronic numit apex-locator . Clinica Dental Place detine un astfel de aparat, produs de firma japoneza Morita, renumita in plan mondial pentru cele mai inalte standarde in domeniu si pentru precizia rezultatelor.

Pentru a izola perfect dintele asupra caruia se lucreaza si a mentine uscata acea portiune, se apeleaza la un sistem inovativ, numit diga dentara. Acesta este reprezentat de o folie de latex aplicata pe un cadru metalic sau din plastic, care prezinta numeroase avantaje:

 • » Izoleaza dintele de restul gurii pentru a  permite obtinerea unul mediu steril in timpul tratamentului
 • » Imbunatateste vizibilitatea prin contrastul dintre culoarea foliei elastice si culoarea tesuturilor dentare, prin mentinerea retractiei partilor moi – buze, limba, obraji
 • » Evita umezirea cu saliva a degetelor medicului usurand astfel priza instrumentelor
 • » Protejeaza partile moi de contactul cu diferite substante iritante pentru partile moi
 • » Previne aspirarea sau ingestia corpilor straini
 • » Optimizeaza proprietatile materialelor restauratoare prin controlul umiditatii si contaminarii

Dupa finalizarea obturatiei de canal se efectueaza o radiografie de control, in vederea verificarii gradului de corectitudine a demersului. Pentru a asigura sanatatea dintelui, mai sunt necesare doua etape, care consta in restaurarea dintelui printr-o obturatie coronara (plomba) sau coroana dentara si monitorizarea periodica a evolutiei dintelui tratat.